8 leggyakoribb téma

A máj fő ellensége: Az alkohol

1331
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alkohol az egyetlen legáliskábítószer” hazánkban, bárki, szinte bárhol hozzájuthat. Talán éhepatitis-maj-majgyulladas-02ppen ezért olyan veszélyes, hiszen megszerzése többnyire nem ütközik pénzügyi és egyéb akadályokba. Fogyasztása engedélyezett.

Az alkoholizmus betegség ugyanúgy, mint a kábítószer függőség. Sokan gondolják azt, hogy aki rendszeresen, de keveset iszik, az nem válhat alkoholistává. Pszichológusok szerint a betegség nem az elfogyasztott mennyiség függvénye, hanem azon múlik, hogy ki, milyen élethelyzetben fogyaszt alkoholt. Az alkohol nem kizárólag a fogyasztójára hat, hanem annak környezetére is.

Az alkohol, miként a táplálékok, elfogyasztása után hamarosan felszívódik a gyomorból és a vékonybélből. A felszívódás után, immáron a vér áramlásának segítségével a májba kerül, onnan pedig az összes szövethez, sejthez eljut. A sejtekben kémiai átalakulások mennek végbe, melynek során energia termelődik. Az alkohol lebomlása legfőképpen a máj sejtjeiben zajlik. 

Az elfogyasztott alkohol kis hányada a szervezetből a légzés, a verejtékezés és a vizelet útján távozik.

Hatása az emberi szervezetre igen sokrétű:

  • Elsődlegesen a központi idegrendszerre hat. A központi idegrendszer a vér-agy-gát segítségével ugyan számos anyagtól védve van, az alkohol azonban képes ezen átjutni. A központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása a vér alkohol szintjétől függ.
  • Nagyon kis mennyiségben ugyan élénkítő hatású, gyorsítja a szív-működést, enyhén tágítja az ereket, és növeli a vizeletkiválasztást. Nagy mennyisége azonban gátolja a sejtműködést, akár a sejt pusztulását is okozhatja. 
  • Az alkohol rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása súlyos elváltozásokat hoz létre a májban, a szívben és az idegrendszerben. A máj betegségei, májzsírosodás, májzsugor, májgyulladás a fő okai az alkohol hatására bekövetkező vitaminhiánynak.
  • Alacsony alkoholkoncentráció feszültségcsökkentő, magasabb érték már viselkedésbeli változásokat okoz (bőbeszédűség, agresszivitás).
  • Magas alkoholszint esetén az agyban történő változások eredményezik a kábaságot, a dülöngélést, érzéketlenséget, extrém esetenként mérgezést-halált.
  • Az évekig tartó nagy mértékű italozás az értelmi képesség csökkenéséhez, elbutuláshoz vezethet.
  • Májrák és hasnyálmirigy rák is lehetnek az alkoholizmus következményei.

Mértéktelen fogyasztása szociális problémákat is okozhat, a részeges ember gyakran agresszíven viselkedik környezetével, lezüllik, kommunikációs problémákkal küzd. Mértékletes, alkalmankénti fogyasztása (pl. ebéd mellé egy pohár bor) társadalmilag elfogadott viselkedésnek számít.

1331
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]