8 leggyakoribb téma

A máj fontos feladatai – Az epetermelés

2240
HOZZÁSZÓLÁS:

A máj egyik legfontosabb feladata az epe előállítása (naponta mintegy 1,1-1,6 liter). Az epmaj-majegeszseg-majvedelem-majrak-majgyulladas-4e egy hígan folyó, zöldes-sárgás folyadék, amely lúgos (ellentétben a gyomorsavval) és kesernyés ízű. A legtöbb táplálék epe nélkül nem emészthető meg alaposan! Ahhoz, hogy a vékonybél az ott lévő zsírokat és kalciumot felvehesse, az ételnek először epével kell összekeverednie. – Ha valaki nem, vagy csak nehezen tudja a zsírokat megemészteni, az annak a jele, hogy kevés az epetermelése

Az emésztetlen zsír a bélben marad. Ha a zsír más hulladéktermékekkel eléri a vastagbelet, ott a baktériumok zsírsavvá bontják, és a széklettel kiürül. Mivel a zsír könnyebb, mint a víz, a széklet a víz felszínén úszik.
Amennyiben a szervezet nem tudja megemészteni a zsírt, akkor a kalciumot sem, és ez kihat a vérre, a csontokra és a fogakra is. Ennek következtében a vér a hiányzó kalciumot a csontokból szerzi be. A csontsűrűséggel kapcsolatos problémák valójában a nem kielégítő epetermelés és a rossz zsírbontás következményei is lehetnek, és nem feltétlen a táplálékból hiányzó kalciummennyiség az okozója.

Az epe felbontja az élelmiszerekben lévő zsírokat, de eltávolítja a méreganyagokat is a májból. Az epe egyik kevésbé ismert, de különösen fontos feladata a bél savtalanítása és tisztítása. Ha a májban és az epehólyagban lévő epekövek eltorlaszolják az epe kiáramlását, a széklet színe sárgásbarna, narancssárgás, vagy halvány agyagszínű lehet, a normális barnás-zöldes helyett.

Az epekövek az egészségtelen táplálkozás és életmód következményei!
Ha minden egyéb okot megszüntettek is, még mindig a megbetegedés kockázatának, és idő előtti öregedésnek vannak kitéve azok, akiknek epekövek vannak a májában.

2240
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]