8 leggyakoribb téma

Hogyan teszi tönkre májunkat az alkohol?

2194
HOZZÁSZÓLÁS:

Alkohol alatt borszeszt, etilalkoholt, más néven etanolt értünk. Ez természetes anyag, sőt, még tápanyagnak is nevezhetnénk, ugyanis jelentős az energiatartalma, vagyis a kalóriaértéke. Heveny mérgezést okozhat azonban, amelyben a tudat és kedélyállapot megváltozik, előbb az alkoholt fogyasztó gátlásait leveti, vidám lesz, fecsegő, majd lassan elszomorodik, egyre csökken a figyelme és a tudatállapota is szűkül, koordinált mozgásra lassan képtelenné válik, ítélőképessége elvész és végül eszméletét veszti.

Milyen káros hatásai vannak az alkoholnak?maj

A testhőmérsékletének szabályozása is sérül, ezért télen öntudatlan állapotban sokan megfagynak részegségük következményeként. A heveny alkoholmérgezést még tovább komplikálja a szeszesitalban lévő más mérgek jelenléte is, mint a metilalkoholé, esetleg más, mérgező hatású alkoholoké, és a desztillált termékek (pálinkafőzdék termékei) további toxikus anyagokat is tartalmazhatnak.

A heveny alkoholmérgezésnek is van jól kimutatható májra gyakorolt hatása, amelyet a GGT-szint-emelkedéssel tudnak könnyen kimutatni, de van hatása pl. a szívre is, amelyen ritmuszavarokat képes előidézni, az izomzatra, amelyen degeneratív elváltozások jönnek létre, a hormonális rendszerre, amelyen a hatása férfiakon impotenciához, nőkön a menstruáció elmaradásához vezet, ezen túl is szinte az ember valamennyi szervrendszerét károsítja.

Gyakori a hasnyálmirigy-gyulladás. A májban az alkohol-anyagcsere több úton is végbe mehet. Legfontosabb útja enzimhatáson és acetaldehid-képződésen át vezet (az acetaldehid is mérgező hatású) ecetsavig, de az alkoholbomlás anyagcsere-folyamata révén úgynevezett káros szabad oxigéngyökök is keletkeznek, amelyek hatására létfontosságú anyagok (így a sejthártya, a sejtmag anyagai) széttöredeznek, fragmentálódnak és a sejt pusztulását okozzák.

Másik hatásukként a károsodott zsír- és fehérjefragmentumok a sejtek egyéb fehérjéihez kötődve megváltoztatják azok immunológiai tulajdonságait, amelynek következtében a máj ellen ellenanyagok képződnek.

Végül bonyolult biokémiai és sejtalkotókra gyakorolt hatása révén a májsejtben zsír halmozódik fel, a májsejtek duzzadnak, a zsírcseppecskék a sejtek térfogatának nagyobbik felét elfoglalják, a sejtek közötti vérereket és epevezetékeket összenyomják.

Ekkor viszont csökken a máj sejtek oxigénellátása, romlik az epe kiválasztási képessége, a duzzadt és az oxigénellátásuktól megfosztott májsejtek pusztulnak, majd ezek eltakarítására fehérvérsejtek lepik el a májat, és a májsejtek maradványaiból származó egynemű anyagokon kívül ez a beszűrődés adja a diagnosztikai alapját az alkoholos májgyulladásnak (hepatitisz).

Magát az alkoholos zsírmájat és az alkoholos hepatitiszt még visszafordítható eseménynek tekinthetjük: ha a szeszes italt fogyasztó az italozást azonnal és teljesen abbahagyja, akkor néhány hónap alatt a májában a normális állapotok helyreállnak, és betegsége nyomtalanul meggyógyul.

Ha nem hagyunk fel az alkoholizálással…

Amint az alkoholos zsírmáj és az alkoholos hepatitisz kialakult és ez tartósan fennáll, a folyamatos alkoholizálás állandóan megújítja az események keletkezését, lassan a hegesedés, a kötőszöveti állomány felszaporodása válik uralkodóvá.

A sejtpusztulás olyan mértékű lesz, hogy a májlebenyecskék szabályos rendszere megszűnik, a májra jellemző szerkezet felbomlik, és helyette szabálytalan állebenykék alakulnak ki vaskos, kötőszöveti heges sövényekkel elválasztva.

Felbomlik a máj epeelvezető rendszere, és az is szabálytalan utacskák nehezen áttekinthető szövevényévé alakul. Ami a legfontosabb, a legkönnyebben összenyomható portális vénák kisebb ágai valóban összenyomódnak, illetve eltűnnek, és ha a máj a belekből származó vért nem a májsejteken át szűrve juttatja az általános keringésbe, akkor a májban nem kerül sor a szokásos anyagcsere-folyamatokra, amelyek révén a szervezet a tápanyagokat hasznosítani képes, illetve a salakanyagoktól meg tud szabadulni, a mérgező anyagokat méregteleníti, a raktározandókat pedig elraktározza.

Májbetegeken a táplálékkal bekerült vitamin-előanyagokból nem képződik elégséges mennyiségben a hatásos vitamin. Ez a folsavra, az A-vitaminra, a B-vitamin-csoport egyes tagjaira, főként a tiaminra (B-vitamin) a nikotinsavamidra (B.s-vitamin), a piridoxinra(B6-vitamin) és a B12-vitaminra, valamint a K-vitaminra vonatkozik, miközben az E- és a C-vitamin a nagy mennyiségben képződő szabadgyökök ellen nagyobb mennyiségben kellene, hogy rendelkezésre álljon.

Ez az állapot, a májcirrózis vagy májzsugorodás már visszafordíthatatlan, és a beteg egyetlen lehetősége ennek az állapotnak fenntartása, a további romlás elkerülése.

2194
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]