8 leggyakoribb téma

Ismerje meg hasvízkór nevű májbetegséget

80835
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasvízkór vagy más néven hasi vizenyő kialakulásának feltételei a következők:

– nagy nyomás a portális vénás területen. Ez előáll cirrózisban, de a portális véna trombotikus elzáródása után is. A lép ilyen esetekben mindig nagyobb szokott lenni;

– a szérumalbumin-szint alacsony volta. Ha a máj beteg, akkor nem képes kellő mennyiségben előállítani az albumint. Az albumin alacsony szintjével találkozunk idült vesebetegségben is, amikor a fehérjevizelés következtében a szervezet albumint veszít.maj-majegeszseg-majvedelem-majrak-3majgyulladas

Ugyancsak ide vezet a tartós alultápláltság, ha a beteg nem fogyaszt elegendő fehérjét, amely alapanyagként szolgálna a saját albuminja szintéziséhez;

– a mellékvesében termelt aldoszteron nevű hormon túltermelése, amely a szervezetben a só- és vízvisszatartást okoz.

Ennek pedig az az oka, hogy a csökkent albuminszint miatt a vérpályából a folyadék vizenyőként kilép, a szervezet úgy érzi, hogy a vérpályában a folyadék mennyiségét emelnie kell, ezért termel több aldoszteront.

Májzsugorban (cirrózisban) minden feltétel adva van a hasvízkór kialakulásához. A portális vénában nagy a nyomás, a máj felszínén szinte kicsepeg a nyomás következtében a folyadék. Az albuminszint is alacsony és a vértérfogat csökkent, az aldoszteron nagy mennyiségben termelődik.

A betegség tünetei

A hasüregben lévő folyadék mennyiségétől függ, milyen panaszokkal jelentkezik a beteg.

Maga az aszcitesz (hasvíz), ha csekély, nem okoz panaszt.

Ha nagy, akkor a hasat elődomborítja, a rekeszt felnyomja, ez fulladást, heves szívdobogást idéz elő; a köldökbehúzódást kidomborítja (köldöksérv).

A hasvíz elég sok fehérjét is tartalmaz, amely a szervezet részére tulajdonképpen nem szolgáltatja a megszokott funkcióját, lényegében fehérjevesztésnek is felfogható: nem tartja a folyadékot az éren belül. Így aztán az aszcitesz egyben általános vizenyőkészséget is jelent, a beteg vizelete csökken.

Hogyan kezelhető a hasvízkór?

Ami a táplálékkal történő kezelés lehetőségeit illeti, nyilván jelentős fehérjebevitellel kell a máj albuminszintézisét segíteni, valamint a szénhidrát adása is fontos, mert energiaforrásként fel tudja a szervezet használni és nem szorul a fehérjéből kinyerhető energiára.

Ugyancsak fontos az aldoszteron okozta sóvisszatartás ellensúlyozása, amit az étrend sószegénységével, sópótló készítmény adásával lehet elérnünk.

Gyógyszeresen is vannak kezelési lehetőségek, de mindig vegyük tekintetbe, hogy az étrendi kezelés kevesebb káros hatással jár, mint a gyógyszeres.

Néha a hasvízkór oka hashártyagyulladás, máskor pedig a hashártyán mutatkozó áttétes rák.

Bár a kétféle betegség gyógyítása különbözik a cirrotikus aszcitesz gyógyításától, de az étrendi segítség teljesen hasonló, mint a hasvízkór esetében.

80835
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]