8 leggyakoribb téma

Májduzzanat, majd májzsugor! – A máj betegségeiről általában

1572
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberi testnek vannak olyan szervei, amelyeknek a fő feladata a vér megtisztítása, a szemaj-majegeszseg-majvedelem-majrak-majgyulladas-6rvezet méregtelenítése. Ilyen kiválasztó szervek a bőr, a vesék, a tüdő, azonban a legfontosabb méregtelenítő szerv kétségtelenül a máj.
A szervezet leghatalmasabb mirigye, mely a gyomortól jobbra, a rekeszizom alatt terül el, és két lebenyből áll.

A máj csodálatosvegyi üzemnektekintendő, mely a zsírt, cukrot felraktározza, és a szükségletnek megfelelően le is adja.
Legfontosabb feladata a méregtelenítés, amennyiben a táplálékból a szervezetbe jutott kártékony anyagokat (amelyek részben a bélben bomlás útján képződnek) méregteleníti.

A májban kezdődnek a finom epevezető-csövecskék is, amelyek összefolynak nagyobb gyűjtőcsatornákká, hogy azután a májkapunál az epevezeték körülbelül ujjnyi vastagon betorkolljon a nyombélbe.

A fő epeelvezető-csőből ágazik egy másik epevezeték, amely az epehólyagba vezet. Ha valamely betegség következtében a bélhez futó vezeték teljesen vagy részben elzáródik, úgy epepangás áll be, aminek folytán az epe a vérbe áramlik, sárgaság következik be. Részleges elzáródás esetén – ami sok májbetegségnél fennáll – csak enyhébb sárgaság jön létre, ugyanakkor a májsejtek megbetegedése miatt a máj által kiválasztandó mérgek és salaktermékek a szövetekbe jutnak, ahol mérgezést okoznak.

A máj leggyakoribb betegsége a májduzzanat, amit a visszamaradt mérgező anyagok idéznek elő. Helytelen életmód, mértéktelen evés-ivás, idült alkohol-ártalom okozhatja a máj megduzzadását, ami későbbi időben a májsejtek elpusztulása (azaz kötőszöveti elfajulása) következtében átmehet májzsugorba.
Alkoholisták esetén a sárgaság figyelmeztetést jelent! Aki ilyen állapotban életmódját meg nem változtatja, annak rövid időn belül számolni kell a halálos kimenetelűvé könnyen váló májzsugorodással.

A máj átmeneti duzzanatát tapasztalhatjuk diétahibák, megfázás, fertőző betegségek kapcsán. A májbetegek panaszai csekélyek, nagy fájdalmai nemigen vannak, a máj mérsékelt duzzanata teltségi érzéseket válthat ki, puffadásokkal.

A heveny májduzzanat gyógyulási hajlama jó, kezelésében a diéta és a bélműködés szabályozása áll előtérben. A természetes gyógymódok  mint az ivókúrák, diéta, gyógyteák, vízgyógyászati eljárások, borogatások jó hatásúak. A helyi kezelésen kívül az egész vérkeringést is szükséges befolyásolni, amit hideg vizes eljárásokkal érünk el. (Zuhanyozás, lemosások, lábfürdők, ülőfürdők.)

A májnak az egészségét a leginkább akkor őrizzük meg, ha igyekszünk vérkeringésünket a legjobban szabályozni, aminek elsőrangú módja a helyes táplálkozáson kívül az ésszerű életmód, a friss levegőn való tartózkodás, elegendő mozgás (naponta séták, torna, légzési gyakorlatok), önmegfigyelés stb.

A betegségek korai felismerésének céljából, ha rosszul érezzük magunkat, ne várakozzunk, hanem forduljunk mielőbb bizalommal orvoshoz!

1572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]